ZWEETVOETEN
Zweetafscheiding onder voetzolen is een normale fysiologisch verschijnsel. De huid is een orgaan waardoor afvalstoffen met het zweet worden uitgescheiden. Emotionele gebeurtenissen kunnen dit soms verergeren, zoals mensen ook klamme handen kunnen hebben bij spanning, nervositeit en angst. Overmatige zweetafscheiding noemen we hyperhidrosis.

STERK RUIKENDE ZWEETVOETEN (BROMHYDROSIS)
Als de vocht- en warmtehuishouding in schoenen niet optimaal is, kan er een onbalans ontstaan in de bacteriële huishouding van de huid van de voeten. Daardoor kunnen de voeten sneller gaan zweten en ontstaat er een onaangename geur. De voeten, sokken en schoenen zijn continu vochtig en de voeten voelen daardoor vaak koud aan.

De onaangename geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door bacteriën die zich thuis voelen in een vochtig en warm milieu en zich vermeerderen. Zonder zweterige voeten kunnen de bacteriën zich moeilijker voortplanten. Zolang ze in leven zijn veroorzaken de bacteriën geen klachten, maar als ze afsterven ontstaat de typische onaangename geur.
Tenslotte raakt de huid door de onnatuurlijke vochthuishouding ook nog eens extra gevoelig voor voetklachten als voetschimmel en nagelschimmel. De voeten kunnen week en bleek zijn, soms met bijbehorende afwijkingen zoals ‘putjeszolen’ (pitted keratolysis). Hierbij produceren de bacteriën op de huid onder bepaalde omstandigheden van warmte, zweet, broeien een enzym welke de hoornlaag aantast met kleine gaatjes tot gevolg.
Soms kan de reden van sterk ruikende zweetvoeten ook liggen in een andere oorzaak, bijv. een schildklier- of stofwisselingsziekte.

WAT KUNT U ZELF DOEN?
Het belangrijkste voor behandeling van zweetvoeten is om ze droog en schoon te houden, was ze goed met lauwwarm water, maar zonder zeep. Goed afdrogen is ook erg belangrijk. Na het drogen kunnen de voeten behandeld worden met een verzorgend middel, bijv. een bacterie- of schimmeldodend poeder.

Slecht, niet ademend schoeisel is ook één van de belangrijkste oorzaken. Draag luchtige schoenen. Sandalen en slippers zijn daar erg goed voor, kunststof schoenen juist weer niet. Ook dagelijks of meerdere keren per dag wisselen van sokken en schoenen is goed. Vermijd synthetische sokken, draag het liefst katoenen sokken in de zomer en wollen sokken winter.

WAT KAN DE PEDICURE DOEN?
Uw pedicure kan de oorzaak van overmatig zwetende voeten niet wegnemen, maar in de praktijk zijn er meerdere producten verkrijgbaar die de onaangename geur van de voeten en schoenen kunnen bestrijden. Bijv. Gehwol voet- en schoendeodorant. Kijk voor de mogelijkheden bij de producten.

WAT KAN DE HUISARTS DOEN?
Bij hyperhydrosis kan uw huisarts u adviseren en eventueel verder verwijzen.

Contact