ingetrapte voetwrat onder hiel (eigen foto)

VOETWRAT (VERRUCA VULGARIS  PEDIS)
Een voetwrat wordt veroorzaak door een virus. Dit virus is besmettelijk en kan door de poriën of via een kleine opening in de huid binnendringen. Het virus gedijt goed in zwembaden en sportzalen, waardoor een besmetting gemakkelijk opgelopen wordt. Draag in sauna’s, zwembaden en sportzalen daarom altijd slippers of ander schoeisel. De voetwrat lijkt enigszins op een bloemkooltje qua structuur, maar kan bij bedekking door een eeltlaag ook verward worden met een likdoorn. Likdoorn ontstaan op plekken waar plaatselijk veel druk wordt uitgeoefend, maar wratten kunnen overal op de voeten ontstaan. De klachten van een wrat op een plek waar druk onder de voet ontstaat, bij de hielpartij en de bal van de voet, kan gelijk zijn aan die van een likdoorn. Door de druk wordt de wrat naar binnen gedrukt en deze zal pijnlijke klachten geven.

WAT KUNT U ZELF DOEN?
Zoals hierboven omschreven is het voorkomen beter dan genezen en wordt i.v.m. de besmettelijkheid van voetwratten geadviseerd om in sauna, zwembad en sportzaal altijd schoeisel te dragen. Uw pedicure kan u doorverwijzen naar de huisarts voor behandeling van de voetwratten. Bij de drogisterij en apotheek zijn ook verschillende zelfzorgmiddelen te koop, deze zijn doorgaans erg prijzig, maar minder effectief dan de bevriezingsmethode van de huisarts of de chemische behandeling van de pedicure.

Begin van een wrat onder grote teen (Eigen foto Voet bij stuk©)

WAT KAN UW PEDICURE DOEN?
Als er sprake is van een wrat zal de pedicure een chemische pakking aanleggen op het aangedane weefsel. Het weefsel van de wrat wordt hiermee verweekt en na enkele dagen zal de meeste hoornstof van de wrat eraf vallen. Indien nodig kan de behandeling herhaald worden. Deze behandeling is vrijwel pijnloos. Door de mogelijke aanwezigheid van haarvaatjes of zenuwtakjes zal de pedicure uw wrat niet weg snijden om een wondje te voorkomen.

WAT KAN UW HUISARTS DOEN?
De huisarts kan u adviseren over behandeling van een wrat. Een veel gebruikte methode is de behandeling met vloeibare stikstof, waarmee de wrat wordt aangestipt waarna deze bevriest. Er ontstaat een blaar onder de wrat en als de genezen is zal het blaardak met de wrat eraf vallen. Deze methode is zeer effectief, maar niet geheel pijnloos.

Contact