TUNNELNAGEL
Een tunnelnagel is een rondgroeiende nagel waarbij het vooraangezicht op een tunnel lijkt. Bij een goede verzorging hoeft deze aandoening niet voor problemen te zorgen. Een tunnelnagel kan een aangeboren aandoening zijn, maar ook op latere leeftijd worden verworven door het dragen van te smalle schoenen. Als de nagel niet goed wordt verzorgd of te rond groeit kunnen er drukplekken in de nagelwal optreden die uiteindelijk een eeltplek of likdoorn kunnen vormen. Dit geeft vervelende pijnklachten.
Bij een zeer rond groeiende nagelplaat kunnen de nagelwallen overgroeien door het vetpolster van de teen, doordat het weefsel om de nagel heen groeit zal dit veel ook pijn geven. Een ingroeiende nagel dreigt te ontstaan.

WAT KUNT U ZELF DOEN?
Helaas kunt u de vorm van de nagel niet erg beïnvloeden als deze aandoening is aangeboren. Bij een verworven aandoening geldt dat de aandoening voorkomen kan worden door het dragen van goed schoeisel. Zie hiervoor ook het schoenadvies.

WAT KAN UW PEDICURE DOEN?
Uw pedicure zal u advies geven hoe u het beste uw nagels zelf kunt knippen. Eelt en pitjes die door de drukkende randen zijn ontstaan worden verwijderd. De nagel wordt eerst dunner gefreesd, zodat deze ingekort kan worden. Een dunnere nagelplaat is gemakkelijker te knippen, maar ook het splijten van de nagel wordt voorkomen. Bij het dreigend ingroeien van de nagels kan de pedicure met behulp van een stukje C0poline met Betadine de nagel drukvrij leggen. Bij reeds ingegroeide nagels en infecties zal de pedicure u verwijzen naar uw huisarts.

WAT KAN UW HUISARTS DOEN?
Uw huisarts kan u adviseren over de behandeling van tunnelnagels. Bij hardnekkig ingroeiende nagels kunt u doorverwezen worden naar een chirurg die de randen van de nagels operatief kan verwijderen. Het is van belang dat de nagelmatrix, de wortel waar de nagelcellen zich bevinden, ook verwijderd wordt om opnieuw aangroeien te voorkomen.

 

Contact