RUITERTEEN (DIGITUS SUPERDUCTUS)
Een ruiterteen is een teen die over een andere teen heen groeit, waarbij deze zelf niet meer de grond raakt. Een veelvoorkomende oorzaak van een ruiterteen is de druk van schoen op de voorvoet, waarbij de tenen in het gedrang komen door te smalle/kleine schoenen. Bij een afwijkende stand van de grote teen, hallux valgus, komt een ruiterteen ook regelmatig voor. De ruiterteen rijdt als het ware mee op de rug van de andere teen als een ruiter te paard, doordat de grote teen de tenen bij elkaar drukt. En andere oorzaak van een ruiterteen kan reuma zijn.
Cliënten met ruitertenen ervaren vaker last van eelt, likdoorn en blaren door de afwijkende teenstand en ondervinden hinder bij het dragen van schoenen. Schoenen met een open neus en rijgsluiting bieden comfort.

WAT KUNT U ZELF DOEN?
Het wegnemen van de oorzaak van ruitertenen gaat gepaard met de aanschaf van goed schoeisel, kijk eens bij schoenadvies voor enkele richtlijnen en tips van uw pedicure.

WAT KAN UW PEDICURE DOEN?
Bij een lichte afwijkende stand kan een siliconen correctiemiddel uitkomst bieden en de pijnlijke druk enigszins verlichten. De pedicure kan het eelt en likdoorns verwijderen. De blaren worden behandelen en met antidrukmiddelen kan verlichting worden gegeven op de voet en in de schoen. De pedicure zal u bij ernstige klachten naar de huisarts of podotherapeut verwijzen.

Wat doet de podotherapeut? Als de ruiterteen het gevolg is van een andere afwijking aan de voet of het looppatroon moet dit eerst verholpen worden. Denk hierbij aan een ruiterteen als gevolg van een hallux valgus of een spreidvoet. In deze gevallen kan met behulp van een steunzool de indirecte klacht verholpen worden, zodat de tenen vervolgens meer ruimte krijgen. Een andere optie is om gebruik te maken van een orthese of tape, waarmee de ruiterteen weer op de juiste positie wordt gezet.

WAT KAN UW HUISARTS DOEN?
De huisarts kan u verwijzen naar de orthopedisch chirurg of orthopedisch schoenmaker.

Contact