RAMSHOORNNAGEL (ONYCHOGRYPOSIS)
Een ramshoornnagel is een zogenaamde hypertrofische nagel, er is sprake van weefseltoename bij de nagel. In eerste instantie zal de nagel verdikken als bij een kalknagel/hoornnagel. In een later stadium vertoont de nagelplaat afwijkingen waarbij deze de vorm aanneemt van een ruwe klauw met een voorwaartse/zijwaartse kromming. De nagelplaat is verhard en verdikt met een onregelmatige structuur. De oorzaak hiervan ligt in de nagelcellen in de nagelwortel, welke een andere structuur hebben en waardoor de afschilfering vertraagt.

WAT KUNT U ZELF DOEN?
Wanneer u deze aandoening heeft zal er veel hinder ondervonden worden bij het dragen van schoeisel en het gaan en staan. Deze aandoening komt nog geregeld voor bij alleenstaande oudere cliënten, waarbij de voetverzorging niet optimaal is. Voor deze cliënten is het raadzaam om met regelmaat de nagels te laten verzorgen door de (medisch) pedicure, zodat de nagels niet opnieuw in deze vorm vergroeien. Het zelf behandelen van deze nagels is vaak door de dikte en hardheid niet mogelijk. Als de ramshoornnagel een kromme vorm heeft aangenomen en blijft doorgroeien kan het voorkomen dat deze zich aan de onderzijde van de teen door de huid boort met grote kans op infecties.

WAT KAN UW PEDICURE DOEN?
De pedicurebehandeling heeft als doel om de nagel zoveel mogelijk in vorm terug te dringen en de druk op het nagelbed en de nagelwortel te verminderen. De afwijking in de nagelwortel is onherstelbaar, waardoor de behandeling met regelmaat moet plaatsvinden. In eerste instantie zal de pedicure het uitstekende deel van de hoorn verwijderen met de frees, waarna de nagel zo vlak mogelijk wordt afgeslepen. Het nagelbed kan vergroeid zijn met de hoorn en daardoor ook een afwijkende vorm aangenomen hebben. De pedicure zal heel voorzichtig laagje voor laagje de nagelplaat dunner frezen.

WAT KAN UW HUISARTS DOEN?
De huisarts zal u doorgaans verwijzen naar een (medisch) pedicure om de nagels te laten verzorgen. Bij een regelmatig bezoek aan de pedicure wordt voorkomen dat de nagel weer uitgroeit tot een hoorn.

 

 

Contact