NAGELONTSTEKING
Er zijn meerdere aandoeningen waarbij een ontsteking ontstaat aan de nagel. In alle gevallen gaat het om een bacteriële infectie van de nagel of nagelomgeving, zoals bijvoorbeeld:

NAGELWALONTSTEKING (PARONYCHIA)
Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie (stafylokok) en is een pijnlijke ontsteking van de nagelriem en/of nagelwal (de nagelwal is de zijkant links en rechts van de nagel). Een klein wondje ontstaan door een trauma kan toegang bieden tot de bacterie, waardoor een acute ontsteking ontstaat. De kenmerken zijn roodheid, zwelling, en pijn van de randen van de nagel. Acute ontsteking kan leiden tot verkleuring van de nagelplaat. De nagel kan ruw en schilferig worden, verkleuren van geelbruin tot zwart. Deze aandoening kan chronisch voorkomen bij cliënten die bloot worden gesteld aan chemische stoffen. Ook cliënten met eczeem of psoriasis hebben een verhoogde kans op ontstekingen aan de nagelriemen en -wallen. Deze aandoening kan zowel aan de vinger- als teennagels voorkomen.

NAGELBEDONTSTEKING (ONYCHIA)
Nagelbedontsteking wordt veroorzaakt door een verwonding of door druk. Bij druk door verkeerd schoeisel kan het nagelbed ontsteken. Bij diabetici is er sprake van een slechte doorbloeding van de voeten en verminderde weerstand tegen infecties, waardoor een bacterie kans krijgt om een infectie te veroorzaken. Ook deze ontsteking kan veroorzaakt worden door huidziekten als eczeem en psoriasis. De aangetaste teen zwelt op en wordt pijnlijk, pus kan vanuit de teen naar verdere delen van de teen en uitbreiding van de infectie veroorzaken.

NAGELONTSTEKING (PANARITIUM)
Een nagelontsteking is een etterige ontsteking van de tenen (of vingers) die ontstaat door een wondje waar een bacterie binnendringt (stafylokok). Overbelasting van de voetspieren (bij sporters) kan mede een oorzaak zijn. Nagelontsteking en nagelwalontsteking lijken erg op elkaar. De ontsteking kan zich bij het uitblijven van een behandeling snel uitbreiden naar andere delen van de nagel en ook dieper in de weefsels, waarbij pezen en botweefsel aangetast kunnen worden. Als de aandoening zich aan de huid rondom de nagel en het nagelbed bevindt kan dit een acute weefselontsteking tot gevolg hebben (weke delen panaritium). Bij uitbreiding naar het diepliggende weefsel kunnen de peesschedes geïnfecteerd raken en zal er sprake zijn van zwelling, pusophoping en een kloppende pijn, het bewegen van de ontstoken teen wordt hierdoor bemoeilijkt (peesschedepanaritium). De eerste kenmerken zijn lichte zwelling, roodheid en pijn. Als de ontsteking tot de diepstliggende weefsel doordring spreken we van fijt of botpanaritium, hierbij zijn het beenvlies en delen van het bot aangetast door de infectie. De gevolgen hiervan kunnen ernstig zijn (weefsel kan afsterven), het is daarom noodzakelijk om ontstekingen in het beginstadium te herkennen en infecties te bestrijden.

WAT KUNT U DOEN?
Een goede persoonlijke hygiëne is belangrijk voor uw gezondheid en voorkomt infecties. Uw handen wast u bij voorkeur met zeep, maar bij uw voeten kunt u volstaan met water alleen. Hierdoor blijft de natuurlijke zuurmantel intact en beschermt deze tegen het binnendringen van bacteriën, schimmels en gisten. Een PH-neutrale zeep wordt aanbevolen als u uw voeten toch met zeep wilt wassen, de PH-waarde ligt dan gelijk aan de PH-waarde van de huid, ca. 5,5. Het drogen van de voeten is net zo belangrijk als het wassen, vochtige plekken tussen tenen zijn een goede broeiplaats voor schimmels en gisten en een weke huid beschadigd eerder, waardoor bacteriën kunnen binnendringen. Draag bij voorkeur sokken van een natuurlijk materiaal zoals katoen of wol. Kijk voor meer tips bij schoenadvies. Wondjes aan uw tenen en teennagels kunt desinfecteren met jodiumzalf (Betadine) of een ander middel zoals Dettol Sterilon. Dek een wondje af, zodat er geen vuil of bacteriën kunnen binnendringen. Verschoon de wond regelmatig.
Door de huid rondom uw nagels goed te verzorgen met een indringende crème blijft deze gezond en krijgen bacteriën en daarmee ook de ontstekingen minder kans. Trek of bijt niet aan velletjes of harde stukjes van uw nagelriemen, maar houdt ze soepel. Het trekken aan dwangnagels aan de tenen dient vermeden te worden. Bij uw pedicure zijn verschillende producten te koop om uw nagelomgeving te verzorgen.

WAT KAN UW PEDICURE DOEN?
Uw pedicure kan u adviseren over de verzorging van de nagels, in de praktijk zijn verschillende producten te koop die uw voeten, nagels en huid helpen gezond te houden. Een plaatselijke ontsteking kan een contra-indicatie zijn voor uw pedicure om u te behandelen. Als uw pedicure een ontsteking aan de nagels vermoedt zal zij u doorverwijzen naar uw huisarts.

WAT KAN UW HUISARTS DOEN?
Uw huisarts kan bij nagelontstekingen een behandeling starten, zodat de infectie wordt bestreden en uw nagels weer gezond worden.

 

 

Contact