KLAUWTEEN
Een klauwteen lijkt in zekere zin op een hamerteen en is eveneens een afwijking in de stand van de teen. Dit treedt op bij de middelste tenen, dus niet bij de grote en kleine teen.

HOE HERKENT U EEN KLAUWTEEN?
Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor de kromming van de teen optreedt en het topje van de teen niet naar voren, maar naar beneden wijst, een zogenaamde hamervorm. Bij klauwtenen is naast dit probleem ook het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje gebogen, wat resulteert in een nog meer afwijkende stand. Door deze stand kunnen er wondjes of eelt optreden op de knokkels van de tenen en de topjes. Een hallux valgus is ook een veel voorkomende oorzaak. Factoren als ouderdom, reuma, diabetes en slagaderverkalking kunnen ook een rol spelen bij hamertenen.

Verkeerd schoeisel kan (als zo vaak)  bij voetklachten mede een oorzaak zijn. Schoenen die te nauw aan de voorkant zijn drukken de tenen bij elkaar, waardoor ze bekneld raken. Het dragen van hoge hakken zorgt er bijvoorbeeld voor dat de voet naar voren schuift, wat resulteert in beknelde tenen. Zeker als het verkeerde schoeisel te lang gedragen wordt kunnen de tenen gaan vergroeien, met de hamerteen of klauwteen tot gevolg.

Een aantal tips voor het aanschaffen van het juiste schoeisel vindt u hier.

WAT KUNT U DOEN?
Als u de symptomen van een klauwteen herkent kunt u bij aanhoudende (pijn)klachten of het ontstaan van overmatig eelt of likdoorns een afspraak maken bij uw pedicure.

WAT KAN UW PEDICURE DOEN?
De behandeling van hamertenen en klauwtenen begint met schoenadvies. Uw pedicure kan een hamerteenkussentje of hamerteenstrekker bij u aanmeten. Dit hulpmiddel van siliconengel of latex met leder bevestigt u over één of meerdere tenen en voorkomt eeltvorming, het kan de stand van de tenen enigszins corrigeren. Soms heeft dit daadwerkelijk effect, maar het kan ook alleen de symptomen  (pijn) bestrijden. Indien nodig zal de pedicure u doorverwijzen naar een andere discipline, bijv. de podotherapeut of huisarts. De podotherapeut maakt steunzolen, correctiezolen, voetbedden en supplementen met als doel plaatselijk te werken voor drukontlasting en/of correctie van de voetstand. Hiermee wordt geprobeerd de klachten te verhelpen. 

WAT KAN UW HUISARTS DOEN?
Mochten de pijnklachten toch aanhouden, dan kan er besloten worden om te opereren. Uw huisarts kan u verwijzen naar een orthopedisch chirurg voor advies en behandeling. Er zijn meerdere ingrepen om klauwtenen te behandelen.

 
Contact