KALKNAGEL/HOORNNAGEL (ONYCHAUSIS)
In de volksmond wordt een schimmelnagel nogal eens kalknagel genoemd, maar er is een wezenlijk verschil in de oorzaak van een schimmelnagel en een kalknagel. Waar een schimmelnagel wordt veroorzaakt door een schimmel, is er bij een kalknagel geen sprake van een schimmelinfectie*. Een kalknagel wordt meestal veroorzaakt door een verminderde voedingstoestand van de nagels door bijv. ouderdom of suikerziekte. Ook het gebruik van medicijnen of eczeem kan een rol spelen bij het ontstaan van kalknagels.
Een kalknagel is een zogenaamde hypertrofische nagel, er is sprake van weefseltoename in lengte of breedte of dikte.

HOE HERKENT U EEN KALKNAGEL?

  • de nagel wordt dikker doordat de verschillende hoornlagen dakpansgewijs over elkaar heen groeien
  • de nagel verkleurt wit of geel
  • de nagel vertoont in de lengte strepen of ribbels
WAT KAN UW PEDICURE DOEN?
Kalknagels kunnen veel klachten geven, doordat de verdikte nagels druk geven op uw tenen als u schoenen draagt. Ook is het knippen van de nagels moeilijker door de verdikte nagelplaat. De behandeling van de pedicure is erop gericht om uw klachten te verlichten of te verhelpen. Door het dunner frezen en inkorten van de nagels zullen uw klachten afnemen.
Als uw kalknagels het gevolg zijn van medicijngebruik, dan zullen de nagels meestal weer gezond uitgroeien als het medicijngebruik stopt. Het uitgroeien van de gezonde nagel duurt enige tijd.
Als uw kalknagels het gevolg zijn van een verminderde voedingstoestand van de nagels is er meestal geen sprake van ‘genezing’. Maar door deze te frezen, in te korten en te polijsten zien de nagels er toch mooi uit.
 
WAT KAN UW HUISARTS DOEN?
Een kalknagel is geen nagel met een schimmelinfectie. Kalknagels zijn dus geen ‘zieke’ nagels en uw huisarts kan u hiervoor geen behandeling of geneesmiddel voorschrijven. Wel kan uw huisarts u verwijzen naar een pedicure om uw kalknagels te laten verzorgen.
 
* Een kalknagel is gevoelig voor schimmels, om een schimmelinfectie te voorkomen is het goed om de tips in acht te nemen die worden genoemd ter voorkoming van schimmelnagels bij: schimmelnagel
Contact