INGROEIENDE NAGEL (PSEUDO UNGUIS INCARNATUS)
De pijnlijke aandoening van ingegroeide nagels begint met een voorstadium van ingroeiende nagels. De ingroeiende nagel oefent druk uit op de nagelwal waar eelt en likdoorns kunnen ontstaan. In dit stadium is er geen sprake van een open wond of ontsteking, maar de huid kan in het tweede stadium rood, gezwollen en gespannen aanvoelen.

WAT KUNT U ZELF DOEN?
De oorzaak van ingroeiende nagels ligt enerzijds in de verzorging, maar anderzijds ook in de vorm van de nagelplaat. Bij een hele ronde nagelplaat zullen de randen eerder in de nagelwal drukken, zoals bijvoorbeeld bij tunnelnagels. Mensen met platte nagels hebben minder kans op ingroei.
Verkeerd knippen van de nagelrand is de meest voorkomende oorzaak van het ingroeien van de nagels. Vaak worden de nagels te kort en te rond geknipt, waarbij de hoekjes worden weggehaald. Knip uw nagels zo recht mogelijk en laat de hoekjes intact. Bij het verwijderen van de hoekjes ontstaat vaak een puntje aan de nagelranden dat doorgroeit en zich in het weefsel boort met een wond en infectie tot gevolg. In dat geval spreken we van een ingegroeide nagel. De teen ziet er rood en gezwollen uit.

WAT KAN UW PEDICURE DOEN?
Uw pedicure zal u advies geven hoe u het beste uw nagels zelf kunt knippen. Eelt en pitjes die door de drukkende randen zijn ontstaan worden verwijderd. Bij het dreigend ingroeien van de nagels kan zij met behulp van een stukje copoline met Betadine de nagel drukvrij leggen. Bij reeds ingegroeide nagels en infecties zal de pedicure u verwijzen naar uw huisarts.

WAT KAN UW HUISARTS DOEN?
Uw huisarts kan u adviseren over de behandeling van ingegroeide teennagels. Bij hardnekkig ingroeiende nagels kunt u doorverwezen worden naar een chirurg die de randen van de nagels operatief kan verwijderen. Het is van belang dat de nagelmatrix, de wortel waar de nagelcellen zich bevinden, ook verwijderd wordt om opnieuw aangroeien te voorkomen. In sommige gevallen wordt de teennagel geheel verwijderd, omdat het ingroeien niet voorkomen kan worden (zie foto).

 

Cliënt waarbij de nagels van de eerste drie tenen operatief zijn verwijderd. (Eigen foto Voet bij stuk©) 

 

Contact