HIELPIJN/HIELSPOOR
Bij een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen is er sprake van een botwoekering onder de hak waarbij pijn onder de hiel ontstaat. De aanhechting van de peesplaat op het hielbeen is ontstoken. De botwoekering is op een foto zichtbaar als een klein spoortje en heeft daardoor de naam ‘hielspoor’ gekregen. Hielspoor is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. Overbelasting van de voet door veel hardlopen, een val of overgewicht kan peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) veroorzaken. Ook voetafwijkingen zoals een platvoet kunnen een oorzaak zijn.
Hielspoor is een vervelende aandoening die soms maanden voor pijnlijke klachten kan zorgen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en meestal in de leeftijd tussen 35 en 65 jaar. Mensen met een korte achillespees hebben eerder last van een hielspoor.
Mensen met een hielspoor ervaren de pijn vooral ’s ochtends, bij het auto rijden of na langere tijd stil zitten. De peesplaat kan gespannen aanvoelen.

WAT KUNT U ZELF DOEN?
Als u de symptomen van een hielspoor herkent is het goed om de voet rust te geven en deze niet verder te (over)belasten. Op internet zijn verschillende oefeningen te vinden die u kunt doen om de klachten te verlichten, zoals het rollen met de voet over een bal en het strekken van de achillespees op een traptrede.

WAT KAN UW PEDICURE DOEN?
Uw pedicure kan een drukontlastend supplement in uw schoen aanmeten, waarbij onder de hiel een uitsparing zit. Dit zal de pijn verlichten, maar pakt niet de oorzaak van de ontsteking aan. Als de oorzaak van de hielspoor in de voetstand gelegen is kan de pedicure u verwijzen naar een podotherapeut voor steun- of correctiezolen of naar de huisarts.

WAT KAN UW HUISARTS DOEN?
Hielpijn en hielspoor zijn niet altijd hetzelfde. Een röntgenfoto kan uitwijzen of er sprake is van een peesplaatontsteking doordat het spoortje zichtbaar is op de foto. Uw huisarts kan u adviseren en verwijzen voor een behandeling. Een hielspoor is op veel manieren te behandelen, bijv. shockwave therapie, dry needling, nachtspalk, injectie met ontstekingsremmende middelen en nog veel meer.

HIELPIJN/FAT PAD SYNDROOM
Bij degeneratie van het vetweefsel onder de hak met pijnklachten onder de hiel wordt er gesproken over het fat pad syndroom. Onder de hiel is het weefsel normaal gesproken opgebouwd uit een soort vetkussentjes. Deze kussentjes vormen een dempende laag onder de hiel waardoor schokken gedempt worden en het lopen prettig aanvoelt. Helaas zijn de vetkussentjes niet onkwetsbaar en beschadigen ze soms. Als dit structureel het geval is wordt de dempende laag weefsel steeds dunner en kan soms zelfs bijna helemaal verdwenen zijn. Het gevolg is dat men dan bijna direct op het bot loopt… De oorzaak van fat pad syndroom is eigenlijk altijd een vorm van slijtage waarbij het weefsel soms langzaam afsterft (atrofie). Dit kan komen door ouderdom, maar ook overgewicht en overbelasting door sporten kunnen een rol spelen. Soms kan het ook komen door ziektes als reuma en diabetes. De klachten komen meestal voor bij wat oudere mensen.
De verwarring tussen hielspoor en fat pad syndroom is niet onlogisch omdat ze beide pijn onder de hiel veroorzaken. Helaas ondergaan veel mensen daardoor veel behandelingen die bij voorbaat kansloos zijn omdat de verkeerde diagnose gesteld is. De symptomen zijn net als bij hielspoor ook pijn onder de hiel, maar de locatie van de pijn is net wat anders. Waar de pijn bij hielspoor aan de voorkant van de hak zit bevindt deze zich bij fat pad syndroom meer in het midden van de hak. Ook is de pijn meestal ‘doffer’ dan de scherpe pijn bij hielspoor.

WAT KUNT U ZELF DOEN?
Helaas is er weinig te doen aan de vermindering van het vetpolster onder de hiel, maar het dragen van schoenen met een goed dempende zool kan verlichting geven bij het lopen.

WAT KAN UW PEDICURE DOEN?
Uw pedicure kan een drukontlastend supplement in uw schoen aanmeten, waarbij onder de hiel een uitsparing zit. Dit zal de pijn verlichten, maar pakt niet de oorzaak aan. De pedicure kan u verwijzen naar een podotherapeut of naar de huisarts.

WAT KAN UW HUISARTS DOEN?
Met een echografisch onderzoek kan de diagnose definitief worden vastgesteld, waarbij de conditie van de vetkussentjes onder de hiel goed bekeken en gemeten kunnen worden. Therapieën zoals bij een hielspoor zullen geen verbetering bieden, omdat er geen sprake is van een ontsteking. Helaas is er weinig mogelijk op het gebied van behandeling, soms kan het intapen van de hiel verlichting geven van de pijnklachten. Uw huisarts kan u hierover adviseren.

Contact