HAMERTEEN (DIGITUS MALLEUS)
Een hamerteen is een afwijking in de stand van de teen. Dit treedt op bij de middelste tenen, dus niet bij de grote en kleine teen. 

HOE HERKENT U EEN HAMERTEEN?
Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor de kromming van de teen optreedt en het topje van de teen niet naar voren, maar naar beneden wijst, een zogenaamde hamervorm. Door deze kromming kunnen er wondjes of eelt optreden door wrijving. Bij een hamerteen ontstaan deze vaak bovenop het teengewricht en/of op het topje van de teen. Het gewricht kan pijnlijk aanvoelen en de teen kan minder beweeglijk of stijf zijn.

Foto: Bij de voet van deze cliënt is er een duidelijke hamerstand te zien van de tweede teen en een lichte hamerstand van de derde en vierde teen
eigen foto

Door deze standsafwijking treedt vaak overvloedige eeltvorming op. Uiteindelijk kan dit erg pijnlijk zijn en kunnen vervolgens ook weer andere voetklachten ontstaan. De combinatie met een likdoorn komt vrij veel voor.

Er is niet een éénduidige oorzaak aan te geven van hamertenen aan te geven, maar meestal is de oorzaak terug te vinden in de standsafwijking van de voet, (te) korte pezen, (te) slappe pezen, verkeerd schoeisel, voetafwijkingen als platte of holle voeten, afstemming van spieren voor het rekken en strekken van de tenen. Een hallux valgus is ook een veel voorkomende oorzaak.
Factoren als ouderdom, reuma, diabetes en slagaderverkalking kunnen ook een rol spelen bij hamertenen.

 

Verkeerd schoeisel kan (als zo vaak)  bij voetklachten mede een oorzaak zijn. Schoenen die te nauw aan de voorkant zijn drukken de tenen bij elkaar, waardoor ze bekneld raken. Het dragen van hoge hakken zorgt er bijvoorbeeld voor dat de voet naar voren schuift, wat resulteert in beknelde tenen. Zeker als het verkeerde schoeisel te lang gedragen wordt kunnen de tenen gaan vergroeien, met de hamerteen of klauwteen tot gevolg. 

Een aantal tips voor het aanschaffen van het juiste schoeisel vindt u hier.

Foto: Op de topjes van de tweede en derde teen is er sprake van eeltvorming door de standsafwijking van de tenen.

 

WAT KUNT U DOEN?
Als u de symptomen van een hamerteen herkent kunt u bij aanhoudende (pijn)klachten of het ontstaan van overmatig eelt of likdoorns een afspraak maken bij uw pedicure.

WAT KAN UW PEDICURE DOEN?
Uw pedicure kan een hamerteenkussentje of hamerteenstrekker bij u aanmeten. Dit hulpmiddel van siliconengel of latex met leder bevestigt u over één of meerdere tenen en voorkomt eeltvorming, het kan de stand van de tenen enigszins corrigeren. Soms heeft dit daadwerkelijk effect, maar het kan ook alleen de symptomen  (pijn) bestrijden. Indien nodig zal de pedicure u doorverwijzen naar een andere discipline, bijv. de podotherapeut of huisarts. De podotherapeut maakt steunzolen, correctiezolen, voetbedden en supplementen met als doel plaatselijk te werken voor drukontlasting en/of correctie van de voetstand. 

WAT KAN UW HUISARTS DOEN?
Uw huisarts kan u verwijzen naar een orthopedisch chirurg voor advies en behandeling. Er zijn meerdere ingrepen om hamertenen te behandelen. 

 
Contact