HALLUX VALGUS
Een hallux valgus betekent letterlijk een naar binnen gedraaide grote teen, echter, bij een hallux valgus is niet de teen naar binnen gedraaid, maar het kopje van het middenvoetsbeentje van de grote teen wel, waardoor de grote teen juist naar buiten wijst.
Door deze vergroeiing ontstaat er een pijnlijke knok aan de binnenzijde van de voet waar de middenvoet in teen overgaat, dit wordt ook wel een bunion genoemd en kan erg pijnlijk zijn.
Een hallux valgus komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, kan aangeboren zijn (erfelijk), maar ook op een latere leeftijd verworven. Bij een verworven hallux valgus is verkeerd schoeisel meestal de oorzaak. Bij een aangeboren hallux valgus is het de conditie van de pezen en spieren die men erft, waardoor de hallux valgus kan ontstaan. Iemand wordt dus niet geboren met deze standsafwijking.
Een lichte valgusstand hoeft geen klachten te geven, maar bij een sterke vergroeiing past de voet niet goed in de schoen, schuift de knobbel langs de schoen en ontstaat er huidirritatie, gewrichtsontsteking of zelf een open wond. De huid is vaak rood en gezwollen op de knobbel, de voeten raken snel vermoeid. Bij een hallux valgus onstaat vaak een ruiterteen, hamerteen of klauwteen bij de tweede teen die ook weer voor klachten kan zorgen.

WAT KUNT U ZELF DOEN?
Een hallux valgus hoeft geen klachten te geven, maar als u wel klachten ondervindt kunt u uw pedicure om advies vragen.  Het voorkomen van een hallux valgus door verkeerd schoeisel is beter dan genezen: schoenadvies. Er zijn ook speciale schoenen te koop die ruimte bieden aan een hallux valgus.

WAT KAN UW PEDICURE DOEN?
Eelt en likdoorns die ontstaan worden verwijderd. Uw pedicure kan u adviseren over hulpmiddelen om uw klachten te verminderen, bijv. een knokbeschermer voor de pijnlijke bobbel (siliconen orthese), een nacht- of dagspalk. Een behandeling bestaat vooral uit het verlichten van de klachten en niet uit het verhelpen van de oorzaak. Ook kan uw pedicure u verwijzen naar een podotherapeut of huisarts. Podotherapeutische zolen kunnen de klachten verlichten doordat ze de voetstand corrigeren.

WAT KAN UW HUISARTS DOEN?
Uw huisarts kan u adviseren over een hallux valgus operatie. Het doel van de operatie is meestal om de stand van de grote teen te corrigeren. Dit gebeurt door het doorzagen en rechtzetten van de middenvoetsbeentje. Hiervoor kan tijdelijk een schroef in het bot nodig zijn. Ook wordt er soms voor gekozen het gewricht permanent vast te zetten.

Contact