EELT (CALLUS)
Eeltvorming is een normaal proces waarbij de aanmaak en afsterving van de hoornlaag in evenwicht is. Wie veel loopt krijgt een stevigere beschermende eeltlaag onder de voeten op de plaatsen waar de huid door factoren van binnen en buiten drukbelasting ondervindt. Druk en wrijving van buitenaf ontstaat door de grond en schoeisel. Druk van binnenuit ontstaat door het voetskelet. Eelt is dus een natuurlijke bescherming, fysiologisch eelt genoemd.

PATHOLOGISCH EELT (HYPERKERATOSIS)
Op de plaatsen waar een voortdurende onnatuurlijke druk wordt uitgeoefend op de huid door overgewicht, knellend of verkeerd schoeisel, verandering van voet- of teenstand of wrijving/draaiing ontstaat een teveel aan eelt. Dit eelt noemen we pathologisch (ziekmakend) eelt of hyperkeratosis. Een teveel aan eelt neemt vocht op en kan zwelling en druk veroorzaken waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. Het teveel aan eelt op de hielen kan door verharding en droogte barsten waardoor kloven ontstaan.

voor de behandeling (eigen foto)
na behandeling (eigen foto)

 WAT KUNT U ZELF DOEN?
Overmatige eeltvorming kan voorkomen worden door het dragen van goed schoeisel waarbij verschillende krachten (compressie, rek, wrijving, torsie en druk) tot een minimum zijn beperkt. Mensen die veel van hun voeten vergen door overgewicht, zwaar werk of met een droge huid hebben vaak meer eelt. De meest normale plaats waar eelt vormt is onder de hiel en de bal van de voet.

Een teveel aan eelt kan verwijderd worden met een puimsteen, eeltvijl of -rasp. Na een (voeten)bad is het eelt zacht en kan het gemakkelijk verwijderd worden. In de praktijk zijn verschillende verzorgende producten verkrijgbaar. Vraag uw pedicure om advies.

 

 

eelt verwijderen met mes (eigen foto)

WAT KAN DE PEDICURE DOEN?
Overmatig eelt kan door uw pedicure verwijderd worden. Uw pedicure zal het pathogische eelt zoveel mogelijk wegsnijden met een chirurgisch mesje. Deze behandeling is pijnloos. Hoe meer de pedicure weg kan snijden, hoe minder er gefreesd hoeft te worden (het frezen van eelt is ook wrijving, wrijving veroorzaakt een reactie van de huid, nl. eeltvorming). Om uw voeten glad te maken zal uw pedicure met een diamantfrees de voeten nabehandelen totdat alleen het fysiologische, natuurlijke, beschermende eelt overblijft.

 

Contact