DWANGNAGEL OF NIJNAGEL
Van een dwang- of nijnagel wordt gesproken wanneer er een scheurtje is ontstaan in de nagelriem waar een hard stukje nagel/huid ontstaat (vaak aan de vingernagels). Bij de teennagels ontstaat er geregeld een dwangnagel aan de buitenkant van de kleine teennagel. Dit wordt veroorzaakt door een een paar cellen in de nagelwortel (nagelmatrix) waar een nagel uitgroeit. De dwangnagel is dus een aparte nagel en kan aangeboren zijn.
Een dwangnagel welke later ontstaat kan voortkomen uit een trauma waarbij de nagelwortel is beschadigd en er twee nagels verder groeien naast elkaar vanuit de wortel.
Na operatieve verwijdering van ingegroeide nagels kan er ook een extra nageltje aan de zijkanten van de teen terug groeien, dit zijn echter geen dwangnagels, maar nagels die groeien uit een stukje matrix dat niet is verwijderd tijdens de operatie.

dwangnagel aan kleine teen (eigen foto)
resultaat na de behandeling (eigen foto)

WAT KUNT U ZELF DOEN?
Probeer nooit de dwangnagel weg of uit te trekken, maar laat deze behandelen door uw pedicure.

WAT KAN UW PEDICURE DOEN?
Uw pedicure zal het extra stukje nagelgroei regelmatig wegfrezen en glad slijpen zodat er geen drukpunt of pijn ontstaat en u niet blijft haken achter kousen of sokken.

WAT KAN UW HUISARTS DOEN?
Als u hinder ondervindt van de dwangnagel en de behandeling door uw pedicure niet voldoende is om de klachten weg te nemen kunt u uw huisarts vragen om advies en eventueel verwijzing. 

 

 

Contact