BLAUWE NAGEL (SUBUNGUAAL HEMATOOM)
Een blauwe nagel kan ontstaan door een trauma. Als gevolg van een beschadiging van het nagelbed kan er tussen de nagelplaat en het nagelbed een bloeding ontstaan. Dit hoeft niet altijd te gebeuren in het zichtbare gedeelte van de nagel, maar kan zich ook bevinden in het gedeelte dat – nog – onder de huid zit. De bloedmassa kan de nagelplaat van het nagelbed drukken, waardoor de nagel los komt te liggen. Dit kan met hevige pijn gepaard gaan die enkele dagen kan aanhouden. In eerste instantie wordt de nagel rood, naar mate het bloed gaat stollen zal de nagel blauw tot zwart verkleuren.

Bij de tweede teen van de cliënt is een blauwe nagel met een subunguaal hematoom te zien. (Eigen foto Voet bij stuk©)

WAT KUNT U ZELF DOEN?
Een blauwe nagel komt vaak voor als mechanisch trauma bij sporters, zoals voetballers, tennissers en wandelaars. Goed zittende (niet te kleine of te krappe) schoenen kan de kans op een blauwe nagel verkleinen. Maar bij wijze van ongeluk, als er een zwaar voorwerp op de nagel valt, kan dit probleem ook ontstaan. 
Aan kleine bloeduitstortingen onder de nagel, welke niet pijnlijk zijn, hoeft u niets te doen. Grotere bloeduitstortingen kunt u laten behandelen door de pedicure of huisarts, deze maakt één of meerdere gaatjes in de nagelplaat. Dit gaatje kunt u overigens ook zelf maken, u hoeft dan niet meer naar de pedicure of huisarts. Verwarm een scherp voorwerp, bijv. een naald of verbogen paperclip, in een gasvlam totdat de punt van het voorwerp roodgloeiend is. Hou de hete punt voorzichtig op de nagel (precies daar waar de bloeduitstorting zich bevindt!) zonder hard te drukken. In de nagel zal langzaam een gaatje smelten, hier voelt u niets van. Eenmaal door de nagelplaat heen kan het bloed wegstromen. Let op: als u te diep gaat kunt u het nagelbed raken, dit is erg pijnlijk, maar niet gevaarlijk.

WAT KAN UW PEDICURE DOEN?
Als u direct na het ontstaan van de blessure uw pedicure bezoekt, wanneer de bloeding onder de nagel ontstaat, kan met behulp van het frezen van één of meerdere gaatjes in de nagelplaat en het uitoefenen van lichte druk de pijnlijke spanning worden opgeheven. Het bloed onder de nagelplaat kan weg en in de meeste gevallen blijft de nagel behouden. De pijn zal vrijwel direct verminderen. Als de nagel alsnog loskomt zal en klachten veroorzaakt kan de (medisch) pedicure u helpen. Trek een loslatende nagel er niet af, daarmee kan u de nagelwortel beschadigen en vergroot u de kans op een misvormde aangroei van de nieuwe nagel.

WAT KAN UW HUISARTS DOEN?
Uw huisarts kan ook een gaatje maken in de nagelplaat zoals hierboven omschreven.

 

 

Contact